Aamun ajatus

15.11.2020

Osata olla läsnä läheisilleen


Herttainen pyhäaamu, rauha ja hiljaisuus, oma hetki taas ajatuksiensa kanssa. Jotenkin haluaisin muistuttaa tänään itseäni siitä, kuinka tärkeää onkaan osoittaa välittämistään ja hellyyttä läheisilleen joka päivä, edes jollain pienelläkin tavalla. Nämä rakkauden osoitukset toisillemme kun ovat myös hyvin helppo unohtaa jokapäiväisen elämämme pyörteissä. Pidämme esimerkiksi usein puolisoamme ja perhettämme itsestään selvyytenä ja jotenkin vain osana arkeamme, siihen kuuluvaksi, sen kummemmin sitä ajattelematta. Itseni on ainakin pakko se tunnustaa, että liian usein päivät vain kuluvat askareiden ja vastuiden hoitamisessa ja liian vähän tulee sanottua sitä ääneen ja näytettyä, kuinka tärkeitä ja rakkaita he minulle ovat, jokaikinen. Toki se varmasti välittyy kyllä siinä arjen elämässäkin, mutta kaikki me tarvitsemme myös paljon sitä, että pysähdymme toistemme äärelle ja olemme läsnä oikeasti, sydämellä ja ajatuksella.

Sen ei tarvitse olla mitään suurta tai ihmeellistä. Oikeastaan, se ei olekaan sitä. Varsinkin me suomalaiset olemme tottuneet melko vähäeleisiin ja arkisiin rakkaudenosoituksiin. Teatraalinen tunteikkuus ei useinkaan kuulu meidän luonteenpiirteisiimme, vaan se tuntuu pikemminkin melko teennäiseltä ja vieraalta, ja olemme itseasiassa usein aika tarkkoja tämän suhteen. Sen tuntee kyllä, kun toinen on oikeasti läsnä ja välittää. Varsinkin se kaikista läheisin ihminen siinä rinnalla.

Se voi olla vain pieni hetki. Katse tai kosketus, nauru ja yhteinen ilo. Esimerkiksi nauru on mielestäni yksi upein asia maailmassa. Meidän perheessämme on aina, nimenomaan huumori,  ollut mitä parhain ja antoisin, luonnollisin tapa olla läsnä toisillemme. Ja se voi olla välillä melkoisen älytöntäkin, muttei se haittaa, sillä se on juurikin meidän perheen näköistä ja oloista. Ja olen hyvin onnellinen siitä. Naurua kun ei maailmassa voi olla koskaan liikaa.

Olenkin kovin kiitollinen elämäni ihmisistä ja siitä, että saan rakastaa ja olla rakastettu. Se on myös yksi syy, jonka vuoksi haluan kasvaa päivä päivältä paremmaksi ja tasapainoisemmaksi ihmiseksi itsessäni. Jotta osaisin parhaani mukaan jakaa ja ottaa vastaan tuota rakkauden valoa. Olla osaltani mukana, pienenä tuikkeena, tuossa äärettömässä luomakunnan tähtitaivaassa. Olla aidosti läsnä.-Sanna-T A K A I S I N    B L O G I K I R J A A N