Mennyt ja nyt, käsi kädessä

02.06.2020

Menneestä voimaa


On ihanaa nähdä ja kokea kauniita paikkoja, jotka huokuvat omaa historiaansa. Silmä lepää katsellessa ja mielikuvat menneestä elämästä kujilla vuosisatojen varrella luovat ikioman vanhan filmin ihmeteltäväksi. Kuinka taitavat sepät, nahkurit ja muut käsityöläiset ovat ahkeroineet pienissä pajoissaan. Kievarin pitäjä avannut ovensa pöytien ääreen joka aamu nälkäisille ja janoisille. Ja lapset temmeltäneet kesäleikeissään kujilla ja pihoilla saaden keppostensa jälkeen vikkelät jalat alleen juostessaan piiloon tulevaa satinkutia.

Kuinka hienoa on voida matkata näin menneeseen, omaan historiaansa, joka on aikojen saatossa muovannut elämäämme tähän päivään. Joka aikana meillä ihmisillä on ollut omat haasteensa ja vaikeutensa voitettavina, mutta silti siellä on myös paljon ilon ja onnen aiheita, joista on saanut ammentaa voimaa ja jotka ovat antaneet uskoa ja kantaneet elämää eteenpäin. Ja loppujen lopuksi voisin kuvitella, etteivät nämä ilomme aiheet ole ajan myötä paljoakaan muuttuneet. Vaikka puitteet ja elämän rytmi onkin aivan toisenlaista tänä päivänä, silti sydämemme halajaa aivan samoja asioita ollakseen onnellinen kuin esimerkiksi sata, tai kaksisataa vuotta sitten. Ei ihmisen perimmäinen kaipuu ja tarve elämän perusasioihin ole sen kummempi meillä nyt kuin esi-isillämmekään.

Tämä auttaa itseäni muistuttamaan siitä tärkeimmästä silloinkin, kun meinaa lähteä ajatus liikaa haahuilemaan kaiken pinnallisen hullutuksen perässä tai tuntuu, ettei itse ole riittävän hyvä tässä nykyajan pintakiiltoa suosivassa ja ylisuoritusta vaativassa maailmassa. Kaikki me kuitenkin etsimme loppujen lopuksi sitä samaa sisäistä voimaa ja varmuuttamme sekä toisten ihmisten aitoa rakkautta ja välittämistä. Näin on ollut ennen tuolla menneen ajan kylien kujilla ja toreilla kuin on myös tämän päivän kaupunkien kaduilla ja ostoskeskuksissa. Me kaikki, jokaikinen, olemme ainutkertaisia ja yhtä tärkeitä osasia tätä maailmaa, sen historiaa ja tulevaa. Ja näin se on.


-Sanna-T A K A I S I N   B L O G I K I R J A A N